om

Jonatan Petré Brixel (1984) är född och uppvuxen i Stockholm med somrarna i Nordingrå, där han numera är bosatt. Han har studerat filosofi vid Stockholms Universitet och bott i Tyskland i många år där han bland annat studerat filmregi på Konsthögskolan i Hamburg.Om mitt skapande

Jag arbetar i huvudsak med utgångspunkt i inlevelse, både i världarna jag skapar, spelplatsen, och karaktärerna själva som gärna rör sig över hela spektrat - osympatiska, snälla, välvilliga, konstiga, vidriga, cyniska, fega, intrikanta osv. Det här har lett till att jag både agerat skådespelare i egna och andras filmer, skrivit berättelser, skapat världar i 3D-program, gjort spelkartor till datorspel samt skrivit, regisserat och klippt film.


Jag har alltid tyckt om att skriva och leva i berättelser, det började med att mamma läste Tarjei Vesaas för mig när jag var liten, framför allt berättelsen om Jösse Grå och vargen. Högläsning av andra kombinerades med att vi hittade på egna berättelser om skogen, som ofta fick formen av en pojke som bodde i ett hus vid ett berg precis vid skogsbrynet och gick upp mot skogen där han kunde hitta en grotta med något farligt i och sedan gärna träffa på en flicka han tyckte om. I skolan minns jag att jag som tonåring fick i uppgift att skriva en höstberättelse i tre delar och då valde att skriva om ett löv på ett träd som först slog ut under våren och upptäckte livet, sedan levde under sommaren och umgicks och skojade med sin familj och grannar för att sedan på hösten gripas av skräck då dom en efter en föll bort och ned till marken för att slutligen dö. Men han vägleddes ut ur skräcken av dom andra som sa att det var naturens gång. Han dog en kall höstnatt under månsken, men precis som i många sagor till en ton av både vemod och skönhet.


Det dröjde dock tills jag var 23 innan jag för egen del upptäckte litteraturen och då öppnades en dörr för mig till en värld av nära, direkt dialog till hela mänskligheten under hela vår historia. Jag kunde umgås utan mellanhänder med ryssar från artonhundratalet, fransmän, tyskar osv. Och precis som med allt annat var det vissa man trivdes bättre med än andra, vissa man inte trivdes alls med men gärna umgicks med ändå, vissa man avskydde och vissa man älskade.


2023 gav jag ut min första bok, en farsartad äventyrsoman med titeln Sven Haralds äventyr, som följer en gladlynt skojare, hans jakt på att haroligt och undvika arbete. Den driver med det välordnade samhället men kanske ännu mer med sin huvudperson, en antihjälte som inte ens vill göra de enklaste insatser för det gemensamma och tar alla genvägar han kan för att slippa jobba. Den har både viss inspiration och släktskap med Gogols Döda Själar och Adams Liftarens Guide till Galaxen.